Voorbeschouwing Beilen – SV Epe

23 september 2021 15:00

Hè hè, wat heeft het voor het gevoel lang geduurd. Maar zondag gaat het dan weer echt gebeuren. En met publiek want die paar wedstrijden die vorig seizoen gespeeld zijn waren ook nog alleen voor officials en dergelijke. Beilen opent de competitie tegen de grote onbekende SV Epe, een ritje over 83 kilometer voor hen.

Door: Jan de Jongh

De grote onbekende is het zeker, want Beilen en Epe kennen geen enkele historie tegen elkaar en een grote historie zal er ook niet ontstaan. Deze wedstrijd zal vermoedelijk de boeken ingaan als de enige wedstrijd die ze tegen elkaar zullen spelen. Dit gezien het feit dat Epe vanaf volgend seizoen horizontaal zal overstappen naar de zaterdag en de zondag vaarwel zal zeggen. Voor de niet kenners, horizontaal overstappen betekent dat je op hetzelfde niveau in kunt stappen dan dat je de zondag verlaat. Epe is er dan ook alles aan gelegen om er nog wel een mooi seizoen van te maken en zal de punten zeker niet cadeau doen aan de tegenstanders.

Epe, in het verleden nog een redelijke eersteklasser, kende tien jaar geleden een redelijk groot verval. Epe speelde halverwege de jaren negentig nog een voorname rol in de eerste klasse. Dat was tien jaar geleden wel anders. Een eenjarig bezoek op dat niveau werd gevolgd door twee degradaties. Na vijf jaar in de derde klasse te bivakkeren werden ze ingedeeld in de regio Noord. Dat jaar werd Epe overtuigend kampioen. Echter was de tweede klasse Oost te hoog gegrepen waarna ze na een seizoen al weer een stapje terug moesten doen. Twee jaar later was promotie echter al weer een feit. Helaas konden ze de goede start met zeven uit drie geen vervolg geven omdat er sindsdien niet meer gespeeld is.

Epe kende een goede voorbereiding met winst in de oefenwedstrijden tegen Albatross (1-3), Vaassen (1-4) en KCVO (2-3). De laatste twee wedstrijden betrof het Toyota Wagemakertoernooi wat ze dus ook als winnaar afsloten. In de beker ging het faliekant mis tegen ASV Dronten, Nunspeet en ZAC. Tegen die laatste ploeg werd dan nog wel gelijk gespeeld met 3-3. Maar tegen Nunspeet, wat een goede eersteklasser is, gingen ze met 6-0 de bietenbrug op en ook ASV Dronten was met 2-3 iets te sterk. ZAC en ASV Dronten zijn net als Epe ploegen die uitkomen in de tweede klasse. Beilen daarentegen trof in de beker louter ploegen uit de tweede klasse, maar die missie bleek toch een brug te ver. Rolder Boys, EMMS en De Weide waren allemaal te sterk voor het keurkorps van Erik de Jong. In de voorbereiding werd nog wel vrij simpel gewonnen van naaste buurman Fit Boys, maar SVBO was de Beilenaren ook ruimschoots de baas.

Beilen kent een vrij jonge selectie. En die twee jaar dat ze stil hebben gestaan is wel jammer voor hun ontwikkeling geweest, maar uiteindelijk zal dat ook wel goedkomen. Handhaving en hopen op een plek in het linker rijtje zal dan ook het doel zijn. Maar dat de Combisport/Sport2000-mannen zondag een lastige wedstrijd voor de kiezen krijgen moge op voorhand wel duidelijk zijn. Maar zoals een wijze ooit sprak: De bal is rond en dan weet je het nooit.