Voorbeschouwing Beilen - Drachten

21 oktober 2021 10:15

Zondag wacht voor Beilen de ontmoeting met voormalig grootmacht Drachten. Want zo mag je deze ploeg toch wel beschouwen, gezien het feit dat Drachten tussen 1968 en 2001 onafgebroken in de eerste klasse en hoofdklasse heeft gespeeld.

Door: Jan de Jongh

Het beste resultaat behaalde Drachten in het seizoen 1983/1984 met een vierde plek in de hoofdklasse, toen nog het hoogste niveau in het amateurvoetbal. Daarnaast werd ook nog drie keer de districtsbeker Noord gewonnen, voor het laatst in 1998. De dit jaar 100-jarige club heeft de gloriejaren al enige tijd achter zich liggen en sedert het seizoen 2001/2002 kwam de club zelfs in een vrije val. In een tijdsbestek van vijf jaar zakte de ploeg af van de eerste klasse naar de vierde klasse. Twee kampioenschappen later speelde Drachten weer in de tweede klasse om daar zeven seizoenen te verblijven. Een stap hoger zat er echter nooit in voor de zwart/witte brigade. Wederom na enkele jaren in de derde klasse  werd net voor het corona tijdperk promotie afgedwongen naar de tweede klasse. Twee onafgemaakte seizoenen was het gevolg. Het laatste seizoen duurde welgeteld vier wedstrijden, die ook nog eens allemaal verloren gingen.

In het huidige seizoen gaat het ook nog niet zo voortvarend met de Friezen, een gelijkspel tegen VENO is waar ze het mee moeten doen. Nederlagen tegen LSC 1890, GAVC en Epe staan daar tegenover. In de beker gingen alle drie de wedstrijden vrij kansloos verloren. Thuiswedstrijden tegen Stiens (0-2), Zwaagwesteinde (0-4) en op bezoek bij Zeerobben in Harlingen werd met 5-0 verloren.  Doelpunten maken blijkt dus een lastig euvel voor Drachten. In de voorbereiding werd verloren van ONT, maar wel gewonnen van FC Burgum. De eerlijkheid gebiedt wel te vertellen dat dit het tweede elftal van FC Burgum was.

Doordat Drachten lange tijd op een veel hoger niveau speelde dan Beilen kennen beide ploegen geen al te lange historie tegen elkaar. In competitieverband slechts twee keer. En in beide gevallen waren de ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd. In het seizoen 2002/2003 werd het 2-2, terwijl Beilen de laatste editie met 3-2 wist te winnen. In het seizoen 2019/2020 wisten de Combisport/Sport2000-mannen de winst met 3-2 naar zich toe te trekken. Verder dan deze twee duels reikt de geschiedenis niet in competitieverband.

Beilen doet het iets beter dan Drachten en staat met vier uit vier op een achtste plek. De wedstrijd tegen Drachten is derhalve van groot belang voor beide ploegen. Komt Drachten qua verliespunten op gelijke hoogte met de geel/zwarten of komt het verschil in verliespunten op zes. Iets wat wel van wezenlijk belang kan zijn in deze nog maar korte competitie. Beide ploegen willen immers uit de gevarenzone weg blijven. JO-10 zal dit keer de honneurs waarnemen als pupillen van de week en dat zijn er negen in totaal voor deze wedstrijd.  Hieronder de namen:

Djill Bening

Coen Muntinga

Tomas van Berkel

Olivier Oude Essink

Jort Ensing

Tim Steens

Lars Gerding

Stijn Kamps

Milan Krol

Zaterdag neemt Beilen Za1 het in Groningen op tegen Blauw Geel ’15 en zij hopen ongeslagen te blijven na gelijke spelen tegen VVK en Groninger Boys, iets wat op voorhand niet onmogelijk lijkt.