Wel en wee Beilen Zaterdag 1

9 november 2021 11:00

Met ingang van het seizoen 2021–2022 heeft de vereniging VV Beilen, om diverse redenen, een prestatieteam opgericht dat zijn wedstrijden op de zaterdag speelt.
Dit zaterdagteam is voor het overgrote deel gevormd uit het oorspronkelijk Zondag 2 team, aangevuld met spelers die voortkomen uit de JO-19.
Het team is daarnaast nog aangevuld met twee nieuwe leden, Damian Jansen en Bram Verburgh en Koen Lubberts en Joep Cats besloten hun voetbalschoenen weer uit de wilgen te halen. Dat leverde een mooie brede selectie op.

Met Harold van der Sleen is er van buitenaf een gedreven trainer aangetrokken die dit team onder zijn hoede heeft genomen. Hierbij wordt hij ondersteund door Jan van Dijk (begeleider) en René Harms (grensrechter). Later heeft Mark Hollemans dit team nog aangevuld en vanaf dat moment nemen Jan en Mark samen de begeleiding voor hun rekening. Dit viertal is, met ondersteuning vanuit de Technische Commissie, van start gegaan. Tijdens de voorbereidingen op dit seizoen en de bekercompetitie werden de contouren van dit team langzaam zichtbaar. Vooraf is er niet een harde doelstelling afgesproken waardoor er geen grote druk op dit team is gelegd. We hopen dat we dit seizoen in de middenmoot kunnen meedraaien en dat we dan wel zien waar we aan het eind van het seizoen zullen eindigen.

Tijdens de bekercompetitie waren we ingedeeld bij DKB, Nieuw Balinge (beide 4e klasse) en Hoogeveen (3e klasse). Deze bekercompetitie werd afgesloten met één winstpartij tegen Nieuw Balinge. De andere twee wedstrijden werden beide verloren. De competitie (5e klasse) werd gestart met een thuiswedstrijd tegen VVK uit Groningen. Deze tegenstander ziet zichzelf als kampioenskandidaat. Daarom was deze debuutwedstrijd van ons gelijk een kleine graadmeter om te zien waar we staan als team. Dit was een enerverende wedstrijd waarin bij vlagen goed voetbal werd afgewisseld met slordige fases. Hierdoor eindigde onze eerste wedstrijd in een 3 – 3 gelijkspel. Al met al een prima uitslag waar we goed mee konden leven.

De tweede wedstrijd thuis tegen Groninger Boys eindigde wederom in een gelijkspel. Ditmaal was de einduitslag 1–1. Hier waren we als staf minder tevreden mee aangezien er duidelijk meer had ingezeten als we iets slimmer en geconcentreerder hadden gespeeld.

Vervolgens speelden we onze eerste uitwedstrijd tegen Blauw-Geel 15 (ook uit Groningen). Deze wedstrijd werd met een prima 0–1 zege afgesloten. Al met al een prima resultaat.

Daarop volgde de uitwedstrijd tegen Haren 1. Dit was een flinke deceptie. De wedstrijd eindigde dan ook met een 5–0 nederlaag. De tegenstander was duidelijk geconcentreerder en scherper tijdens deze wedstrijd. Op vele onderdelen werd Beilen afgetroefd, waardoor er op deze uitslag niets viel af te dingen.

Het was dus zaak om het team voor de volgende wedstrijd, thuis tegen GRC Groningen, op scherp te zetten. We begonnen zeer scherp aan de wedstrijd en vanaf de aftrap werd de tegenstander vol onder druk gezet. Met als gevolg dat in de eerste minuut Arish al in staat werd gesteld om te scoren. Daarna probeerde Beilen de druk erop te houden en naar voren te voetballen. Echter kregen we in de 8e minuut een snelle counter tegen, waar GRC goed uit wist te scoren. Vanaf dat moment ging het spel over en weer en ontstonden er aan beide kanten kansen. Echter wist GRC in de 20e minuut één van die kansen te benutten waardoor we op een 1–2 achterstand kwamen.
We bleven daarna behoorlijk slordig aan de bal waardoor het spel over en weer ging. In de 35e minuut werd er een goede aanval over rechts opgezet en na een bekeken voorzet kon Bram de 2–2 aantekenen. Met deze stand gingen beide teams rusten.

De tweede helft pakte Beilen de zaken goed op en werd er geconcentreerder gespeeld waardoor we de eerste 25 tot 30 minuten de wedstrijd en de tegenstander goed onder controle hadden en het spel grotendeels bepaalden. Alleen jammer dat de ontstane kansen niet werden benut. Het laatste kwartier kwam GRC Groningen weer wat terug in de wedstrijd waardoor het spel meer op en neer ging en beide teams kansen kregen die onbenut bleven. Hierdoor stond na 90 minuten nog 2–2 op het scorebord. Met nog een aantal minuten blessuretijd te gaan heroverde Arish na goed doorzetten de bal van de tegenstander. Vervolgens zette hij goed door richting de achterlijn en leverde een afgemeten voorzet af op George. Dit leverde in de 93e minuut alsnog de winnende 3–2 op. Want kort daarna werd de wedstrijd afgefloten waardoor onze tweede winst een feit was.

Na deze eerste 5 wedstrijden staat Beilen zaterdag 1 op een keurige 6e plaats met 3 punten minder dan de koplopers VVK en VAKO en 2 punten minder dan VV Westerkwartier. Waarbij wel gezegd moet worden dat dit laatste team 1 wedstrijd minder heeft gespeeld.

Al met al voor ons een prima resultaat en kunnen we tevreden terugkijken op de start van deze competitie. Als technische staf van dit nieuwe team zijn we dan ook positief over deze beginfase.

De spelers zijn positief ingesteld, trainen goed en hard en ook de wijze waarop ze de wedstrijden benaderen is goed. Hoewel het voor sommige nog wel even wennen is (geweest) aan de dynamiek van het spelen in een eerste elftal. Dit geeft een andere benadering dan wat ze gewend waren bij de Zondag 2.

We krijgen de juiste ondersteuning vanuit de TC. Het aantal toeschouwers neemt langzaam toe en ook de reacties vanuit deze toeschouwers zijn positief. Dit geeft aan dat dit team ook binnen de vereniging begint te leven en positieve aandacht krijgt.

Hierdoor zien we de rest van de competitie dan ook positief tegemoet en hopen we deze resultaten door te kunnen trekken waardoor we in de subtop van de 5e klasse mee kunnen draaien.

We blijven natuurlijk hopen dat het publiek ons blijft steunen tijdens al onze thuis- en uitwedstrijden.

Trainer en begeleiders van Zaterdag 1,

Harold van der Sleen