Voorbeschouwing Valthermond – Rolder Boys

14 juni 2022 10:15

Zondag wordt op het mooie sportpark Noord-West in Beilen de beslissingswedstrijd voor promotie naar de eerste klasse gespeeld tussen Valthermond en Rolder Boys.

Door: Jan de Jongh (VV Beilen)

Twee ploegen die duidelijk ‘the best of the rest’ waren in de tweede klasse L. GVAV-Rapiditas werd op een gegeven moment uit het oog verloren en werd de terechte kampioen. Maar Valthermond met 55 punten en Rolder Boys met 53 punten uit 24 wedstrijden hadden een straatlengte voorsprong op de nummer vier van de ranglijst WKE’16. Die werd met slechts 42 punten vierde.

Dat GVAV-Rapiditas kampioen zou worden leek er halverwege nog niet op, want Valthermond stond duidelijk op pole position. Maar drie nederlagen in de tweede periode was iets te veel van het goede. De eerste periode bleef Valthermond ongeslagen. Voor Rolder Boys kun je stellen dat gezien de vorm de competitie net iets te kort duurde. Van de laatste negen wedstrijden werden er acht gewonnen en één gelijkgespeeld tegen FC Lewenborg.

Twee ploegen dus die eerste klasse waardig zijn en die dan ook terecht in de finale van de nacompetitie staan. Helaas kan er slechts één van de twee promoveren. Valthermond zal sowieso beducht moeten zijn op het scorend vermogen van de Boys uit Rolde. Met 83 doelpunten voor heeft Rolder Boys verreweg de meest productieve voorhoede van de tweede klasse L. Valthermond bleef met 58 gescoorde doelpunten toch achter bij de nummer drie van de ranglijst. Qua tegentreffers doen beide verdedigingen het prima. De keeper van Valthermond moest 27 keer vissen en die van Rolder Boys 26 keer, dus dat ontloopt elkaar niet zoveel.

Het onderlinge treffen van het afgelopen seizoen laat een klein voordeel zien in het voordeel van Valthermond. Op sportpark Boerbos in Rolde werd het 31 oktober 2021 een gelijkspel (1-1), terwijl er 3 april 2022 een kleine overwinning was voor Valthermond. Op sportpark De Meent werd het 2-1 voor de thuisploeg.

Rolder Boys staat zondagmiddag in de finale nadat SC Stadspark op eigen bodem met 1-2 werd verslagen. Hierdoor zijn de Groningers ook meteen gedegradeerd. Valthermond was duidelijk de betere van Dalen en won thuis met 3-1.

Beide ploegen kennen overigens een zeer rijke historie tegen elkander. Omdat het een wedstrijd op neutraal terrein betreft heb ik gemakshalve alle wedstrijden maar even meegenomen. De historie valt in het voordeel uit van Rolder Boys met 14 zeges, 10 gelijke spelen en 9 overwinningen voor Valthermond.

Bij winst voor Valthermond zal het sinds het seizoen 1994/1995 zijn dat ze de stap naar de eerste klasse weer gaan zetten. Halverwege de jaren zeventig/tachtig van de vorige eeuw was Valthermond een zekerheid op dat niveau met zelfs een promotie naar het hoogste amateurniveau. Maar dat hebben ze dus niet kunnen volhouden.

Rolder Boys was voor het laatst actief in de eerste klasse in het seizoen 2017/2018. Al duurde dat slechts één seizoen. Rolder Boys degradeerde dat seizoen naar de tweede klasse door in de nacompetitie te verliezen van….juist… Valthermond. Rolder Boys heeft het ooit nog eens twee jaar volgehouden in de eerste klasse (2014/2015 en 2015/2016), maar was lange tijd toch meer een goede ploeg voor de tweede klasse.

Beide ploegen zijn dus aan elkaar gewaagd en we hopen op veel publiek. Dat de beste moge winnen. We wensen de winnaar in ieder geval alle succes toe in de eerste klasse en de verliezer zal volgend seizoen ongetwijfeld weer hoge ogen gaan gooien in de tweede klasse.