Hans Doldersum clubman in hart en nieren

24 juni 2022 8:30

Iedereen zal met verbijstering kennis hebben genomen van het onverwachte overlijden van Hans Doldersum (61), begeleider van Beilen Zo1. Volop actief in het leven. Naast zijn werk als psychomotorisch therapeut bij GGZ Drenthe had het vrijwilligerswerk bij VV Beilen daarin een prominente plek.

Pas in de senioren werd Hans Doldersum lid van Beilen. Hij speelde eerst bij Fit Boys en heeft ook bij VV Annen gevoetbald. Met het verstrijken van de jaren is Hans een echte Beilenaar geworden. Eigenlijk is Hans in VV Beilen gegroeid en daarmee is de club ook in Hans gegroeid.

Hans Doldersum was in 1994 de bedenker van de Pietje Keur Bokaal, inmiddels een instituut binnen de vereniging. In zijn nadagen als voetballer van Beilen 1 was Hans als invaller vaak beslissend voor Beilen en hij spiegelde zich in die gevallen aan Piet Keur. Die had bij SC Heerenveen dezelfde rol. Toen hij als ludieke actie hiervoor werd beloond met een beker schakelde hij meteen door en zag hierin een kans om er een traditie van te maken. Hij was de oprichter en eerste voorzitter van de Piet Keur commissie. We mogen gerust stellen dat hij dit goed had ingeschat en hij wist zelfs Piet Keur over te halen naar Beilen te komen om de beker uit te reiken aan de winnaar.

Hans was typisch iemand die vaak het voortouw nam en met ideeën kwam. Inmiddels in Beilen 2 spelend werd het kampioenschap gehaald in de 1e klasse en “De Club van Hoofdklassers” was geboren. Compleet met uniforme shirts met tekst erop werden nog jaren uitstapjes gemaakt met de spelers van dat team.

Toen het belang van op prestatieniveau voetballen afnam en hij voetballend opklom naar de veteranen werd zijn rol in de jeugdopleiding steeds groter. Hans is zowel hoofd jeugdopleiding geweest als trainer/coach van jeugdteams. Hij was de initiatiefnemer van het eerste technisch jeugdbeleidsplan van VV Beilen. Als trainer was het maximale uit zichzelf en spelers halen voor Hans de standaard. En hij bereikte met de jongens ook resultaten in de A-junioren (JO19). Hij voelde daarbij aan dat met het ouder worden een nieuwe lichting jeugdtrainers het stokje moest overnemen en stapte over naar de senioren.

Als er problemen dreigden op technisch gebied binnen onze club was Hans altijd bereid om te helpen. Hij had als trainer bij Hijker Boys zijn sporen verdiend en gebruikte die ervaring om als interim trainer Beilen 1 op sleeptouw te nemen. Hij behoedde Beilen dat seizoen (2012) voor degradatie en promoveerde bijna ook nog met de ploeg.

De laatste jaren was Hans Doldersum staflid van Beilen Zo1. Eerst als verzorger en daarna als begeleider. Hans had zijn zaakjes altijd goed voor elkaar. Vragen als “heb je daar aan gedacht?” of “wil je dat nog even nakijken?” bleken overbodig. Hij voelde een grote verantwoordelijkheid voor zijn taakgebied. Hans liet zijn stem horen en had een kritische geest, maar altijd vanuit zijn betrokkenheid en overtuiging om voetballers, de organisatie of werkomstandigheden te verbeteren.

De drift van het trainerschap is altijd aan Hans blijven kleven. Dat paste ook precies bij hem. Achteraf kon hij dat goed relativeren en met de nodige humor het debat aan de bar van de kantine voeren. Dan kwam zijn clubmanschap bovendrijven.

We zullen Hans gaan missen bij onze club en dat is een understatement. We wensen Wiena, Patrick, Romée en Gerald en verdere familie alle sterkte om dit verlies een plek te geven.