Voorbeschouwing Beilen-Drachten - vv Beilen

Voorbeschouwing Beilen-Drachten

2 februari 2023 11:15


Zondag begint de terugronde en alle ploegen hebben derhalve één keer tegen elkaar gespeeld. De balans kan dus opgemaakt worden. Het treurige is wel dat Beilen van geen enkele ploeg heeft kunnen winnen. Dat had natuurlijk meerdere oorzaken zoals blessures van bepaalde sleutelspelers, ondanks het feit dat hun vervangers het best goed hebben gedaan, en het geluk dat in sommige wedstrijden ontbrak. Beilen heeft nog elf wedstrijden om het onmogelijke mogelijk te maken. En in voetbal is niks onmogelijk, laten we ons daar dan maar aan vasthouden. Te beginnen dus tegen de ploeg die één plek hoger staat op de ranglijst.

Door: Jan de Jongh

De wedstrijd in Drachten was er één met twee gezichten. Beilen speelde aanvankelijk Drachten op een hoopje. De 0-2 tussenstand was niet eens geflatteerd en iedereen rekende op een goede start van de competitie voor de Combisport/Sport2000 mannen. Onverklaarbaar was het dan ook dat de wedstrijd ineens kantelde en Drachten uiteindelijk met 4-2 wist te winnen. Of was Drachten gewoon sterker dan iedereen verwachtte, gezien de start best mogelijk. In de eerste zes wedstrijden werd immers alleen van het sterke Oldeholtpade verloren. En met negen uit zes was Drachten een stevige middenmoter. Na vier nederlagen en een gelijkspel in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen VENO vinden we de Friezen echter terug op de een-na-laatste plek. Echter met een doelsaldo van slechts min vijf betekent het dat Drachten nooit dik verliest. Maar het verschil op de ranglijst met de ploegen die veilig zijn is minimaal en over een paar weken kan het er weer heel anders uitzien. Er degraderen twee rechtstreeks en twee moeten de nacompetitie in. Iets wat Drachten vorig seizoen overkwam en ze uiteindelijk na verlenging voorbij Dronrijp bracht, maar hoe moeizaam ging dat. Voor de mannen van trainer Robert Bos geldt eigenlijk maar één ding. Winnen, winnen en nog eens winnen. En dan per wedstrijd bekijken hoe de zaken ervoor staan.

Beilen heeft afgelopen zondag reeds tegen Zuidwolde gespeeld en uiteindelijk met 0-0 gelijk gespeeld, een resultaat waar beide ploegen niet zo heel veel mee opschoten. Daarvoor werd nog geoefend tegen Peize (2-2) en Dwingeloo (4-0 winst). Drachten heeft in de winter ook tweemaal geoefend en heeft beide wedstrijden gewonnen. Tegen RKO uit Rutten werd het 4-1 en het Leeuwarder MKV’29 werd met 2-3 verslagen. Wel allebei derdeklassers overigens. Maar het goede nieuws is dat beide ploegen in 2023 nog ongeslagen zijn. De ploegen zijn over het algemeen goed aan elkaar gewaagd en laten we hopen dat het kwartje voor Beilen een keer de goede kant opvalt.

De historie leert ook dat er op voorhand geen echte favoriet is aan te wijzen. Drie confrontaties leverden beide ploegen eenmaal de winst op en 20 jaar geleden eindige de eerste ontmoeting in een 2-2 gelijkspel. Beilen won in 2019/2020 met 3-2 en twee jaar later werd het 1-2 voor de bezoekers.

Drachten was lange tijd een grootmacht op de amateurvelden en dit zal mede de oorzaak zijn dat de historie niet groter is. Maar glorie vergaat en dat hebben de bezoekers van vandaag sinds de eeuwwisseling ook meegemaakt. Drie degradaties achter elkaar vanuit de Hoofdklasse naar de tweede klasse en het was wel gedaan met de aspiraties om ooit weer bij de besten te horen. Dat Drachten nu tussen de tweede en de derde klasse in schommelt is ze ook wel dierbaar, maar het toeval wil ook dat Beilen en Drachten in verschillende tweede klassen waren ingedeeld en ze elkaar daardoor vaak ontweken, anders was de historie zeker groter geweest.

Arthur Harutyunyan zal als eerste de bal beroeren welke is aangeboden door Autohandel Kraeima/Scheper. Hij zal ongetwijfeld gaan scoren en hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen. Maar hoe het allemaal gegaan is leest u zondag weer via de vertrouwde sites.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!