Voorbeschouwing Beilen - LSC 1890 - vv Beilen

Voorbeschouwing Beilen - LSC 1890

16 februari 2023 11:45


Zondag wacht voor de Combisport/Sport2000-mannen de confrontatie met de Sneker voetbalclub Lycurgus Sparta Combinatie 1890. De ploeg die vooraf als kampioenskandidaat nummer één werd gezien. Nu behoren ze ook zeker tot de titelkandidaten, maar een uitgemaakte zaak is het bij lange na nog niet. Bij winst zondag achterhaalt LSC 1890 de koploper, maar om die voorbij te gaan is een dikke overwinning nodig. Dat zal niet gemakkelijk worden, omdat Beilen behoorlijk zelfvertrouwen aan het terugwinnen is.

Door: Jan de Jongh

Je kunt stellen dat de maand november niet aan LSC 1890 besteed was. Met een gelijkspel tegen Drachten en Oldeholtpade en nederlagen tegen EMMS en Sint Annaparochie hebben ze een behoorlijke steek laten vallen. Zeker gezien het feit dat in de andere negen duels één keer werd gelijkgespeeld. Dat was uit bij HODO. De drie-na-oudste ploeg uit het noorden (Alleen LAC Frisia 1883 en Be Quick 1887 Groningen bestaan langer) begon 2023 goed met overwinningen op SV Pesse en VENO. Maar Beilen kwam ook als herboren uit de winterstop. Tegen Zuidwolde werd nog doelpuntloos gelijkgespeeld, maar tegen Drachten werd de eerste overwinning geboekt. Met tien man kwam ie uit de tenen maar dat is niet erg.

Wat een paar goede resultaten doet met een ploeg bleek tegen Oldeholtpade. Het leek of Beilen herboren was en dat het zelfvertrouwen terug is bij de mannen van trainer Robert Bos. Er werd zowaar drie keer gescoord en de treffers waren ook nog eens van wonderbaarlijke schoonheid. Als Beilen deze lastige horde ook weet te nemen kan de “rode lantaarn” misschien worden overgedragen. Dan zal Drachten overigens wel moeten verliezen bij Zuidwolde. Dat zal voor het moreel goed zijn en de selectie is goed genoeg om zijn punten her en der nog te pakken.

LSC 1890 heeft met het vertrek van Tarik Bourakba wel een behoorlijke jas uit gedaan. Hij was immers de topscorer met 32 doelpunten in alle competities. Hij voetbalt nu bij Noordbergum in de vijfde klasse en heeft er nu al weer 33 inliggen (ook over alle wedstrijden berekend). LSC 1890 trekt echter geen spelers aan en heeft van de nood maar een deugd gemaakt. Vorig seizoen bleek dit net  niet genoeg om kampioen te worden en in de nacompetitie bleek FVC uit Leeuwarden met 3-2 te sterk. Noël Wever met acht doelpunten, Maarten Kingma met zeven en Rick Jongstra met 6 doelpunten doen het zeer zeker ook niet slecht. Er zijn immers nog maar 13 wedstrijden gespeeld. Daar blijft de topscorer van Beilen, Dyam Blaauw, met drie doelpunten toch een eindje van verwijderd.

LSC 1890 speelt nu voor het 18e jaar op rij in de tweede klasse en is tussendoor twee keer gepromoveerd om een jaar later weer te degraderen. Het is ze er natuurlijk alles aan gelegen om voor de derde keer te promoveren. Mocht het niet lukken is er ook geen man overboord en proberen ze het volgend jaar gewoon opnieuw.

De historie laat zien dat doelpunten vrij schaars zijn in Beilen. Twee ontmoetingen leverden tot nu toe één doelpunt op. Vorig seizoen werd het 0-1 terwijl er in het seizoen 2015/2016 dus niet gescoord werd. Dat is in Sneek op het kunstgras aldaar wel anders. Beilen wist in vier bezoekjes slechts één punt te halen en de doelcijfers 11-2 spreken boekdelen. De 3-0 nederlaag in de heenronde is er ook eentje om gauw te vergeten. Beilen zat op dat moment in een mindere fase en dan is LSC 1890 gewoon te goed.

De wedstrijdbal wordt aangeboden door Jumbo Mulder en mag als eerste beroerd worden door pupillen van de week Kay Oost en Ruud Schippers. Ze zullen ongetwijfeld Jesse van Sermondt verschalken en hopelijk doen de geelzwarten dat later ook. Hoe het allemaal gegaan is leest u zondag weer via de vertrouwde sites.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!