Voorbeschouwing Beilen-VV Sweel

23 mei 2024 9:45

Zondag staat de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen op het programma, en wat voor eentje. Waar de meeste wedstrijden zondag om de keizer zijn baard zullen gaan is dit eentje waarbij het gaat om “jantje-lacht-jantje-huilt”. Voor de verliezer geldt dat het seizoen zondag eindigt. De winnaar plaatst zich voor de nacompetitie.

Door: Jan de Jongh

Beide ploegen kunnen op voorhand niet speculeren op een gelijkspel, want dan is het resultaat van Schoonebeek-Ruinen doorslaggevend. Sweel gaat in dat geval door bij winst van Ruinen, de Hunebouw-heren bij elk ander resultaat. We kunnen wel diverse scenario’s tevoorschijn halen, maar als de mannen van trainer Robert Bos zondag winnen hoeft naar helemaal niemand worden gekeken. Maar dat geldt ook voor onze gasten.

VV Sweel is in 2014 ontstaan uit een fusie tussen SC Zweeloo en ZBC. Het was overigens geen geweldig seizoen dat jaar. Als fusieclub degradeerde Sweel naar de vierde klasse, omdat Ter Apel in de nacompetitie over twee wedstrijden met maar liefst 9-0 te sterk was. Na vijf seizoenen mocht Sweel in een afgebroken seizoen toch promoveren naar de derde klasse. Vorig seizoen stond de ploeg ongeveer de gehele competitie bovenaan, maar ging het op het laatst toch nog mis. Met slechts één nederlaag in de gehele competitie eindigden ze uiteindelijk als derde. Notabene buurman Sleen hield Sweel op een gelijkspel waardoor Twedo en SC Erica er nog voorbij gingen. In de nacompetitie was Ruinen uiteindelijk de betere. Sweel zal nu natuurlijk willen voorkomen dat ze op het laatst weer naast de prijzen grijpen en zelfs helemaal met lege handen staan.

Sweel had voor deze kraker twee gemakkelijke opwarmers. Achteraf ging het toch vrij moeizaam tegen de twee degradanten Schoonebeek en Dwingeloo. Uiteindelijk werden er wel zes belangrijke punten gepakt. Nadat Beilen de doelpuntendroogte achter zich had gelaten en tegen HODO en Sleen  weer de draad op wist te pakken deed het daarmee goede zaken qua doelsaldo.

Waar Beilen in het verleden fraaie wedstrijden heeft gespeeld tegen het ter ziele gegane ZBC is de historie tussen Beilen en Sweel erg mager. Beilen en Sweel hebben op 26 februari 2023 in de winterstop tegen elkaar geoefend. Beilen wist deze enige confrontatie in Beilen met 3-1 te winnen. In augustus wonnen de Beilenaren een oefenwedstrijd met 2-4 op “ ‘t Alterbarg” in Zweeloo (op dit sportpark is overigens op 30 augustus 2024 het befaamde Sweelpop). Op een koude en winderige donderdagavond in februari wisten de oranje-zwart hemden thuis met 2-1 te winnen in de competitie. De ploegen zullen derhalve ongetwijfeld de kracht van elkaar kennen.

De wedstrijdbal wordt aangeboden door Autobedrijf Kraeima/Scheper. Deze zal worden afgetrapt door pupillen van de week Ben Wiersema en Vigo Dolfing die de bal  ongetwijfeld achter keeper Reuvers zullen schieten. Daarna zal het hopelijk talrijke publiek een prachtige wedstrijd voorgeschoteld krijgen met spanning en sensatie. Beilen zaterdag 1 sluit het seizoen af met een uitwedstrijd tegen BSVV in Bovensmilde. Meer dan de spreekwoordelijke eer zal er voor de Beilenaren niet op het spel staan.

Het verslag is zondag weer op de vertrouwde sites te lezen. Zanger Henk-Jan Tangenberg treedt na de wedstrijd op en zal ongeacht de uitslag voor een feestelijke stemming zorgen. Al hopen we natuurlijk dat het echte feest voor Zweeloo pas tijdens hun eigen Sweelpop is.

Hieronder voor de liefhebbers het schema van de nacompetitie. Omdat in alle hieronder genoemde klassen nog verschuivingen kunnen plaatsvinden, kan nog maar één ploeg (Drachten) definitief ingevuld worden.

1e ronde – 2 juni 2024

a) Nr. 11 2I – Nr. 11 2H

b) Hoogste PK 3C – Laagste PK 3A

c) Nr. 10 2H – 1 na hoogste PK 3B