Beilen toont stijgende lijn in de nacompetitie

3 juni 2024 12:15

Wellicht geïnspireerd door de daverende Lanijto feestweek in Beilen hebben de Beiler voetballers op de laatste dag een minikersje op de taart gezet van onder meer straatversieringen, optocht praalwagens, demonstratie tuigpaarden, taptoe, fiets ‘m d’r in, vuurwerkshow en een mudvolle feesttent. Hoewel het de laatste is, blijkt de Lanijto een sterk merk. Gewoon handhaven dus. De Hunebouw-heren wonnen afgetekend met 4-1 van SC Erica dat daardoor degradeert naar de derde klasse.

Door: Jan Dijks

Onder toeziend oog van de camera van RTV Drenthe Onze Club begonnen Erica en Beilen aan het toetje van het seizoen. In de beginfase had Erica meer balbezit, maar kwam niet in het strafschopgebied van Remco Vos. Twee onnodig veroorzaakte vrije trappen aan de zijkant van het zestienmetergebied leverden nog een beetje gevaar op voor Beilen. Daarentegen waren de standaardsituaties van Beilen duidelijk kansrijker. In de lucht was Beilen dreigend, al duurde het tot diep in de tweede helft dat dit werd uitgebuit.

De eerste grote kans was voor Owen van der Werff. Hij werd door Blessing van der Veen aangespeeld vrij voor doelman Bram Gebbeken. Van der Werff moest de bal direct schieten en dan kan het gebeuren dat de keeper in de weg ligt. De verdiende voorsprong van Beilen kwam daarna toch vlot. Carlos van der Werff besloot van 20 meter uit te halen. Via het lichaam van een Erica-verdediger plofte de bal met een sierlijke boog in de kruising. Vanaf dat moment had Beilen volledige controle over de wedstrijd. Het enige dat toen beter had gekund was overzicht houden en de bal sneller van voet naar voet laten gaan.

Terwijl de klok op 45.00 stond had Owen van de Werff de wedstrijd vroegtijdig moeten beslissen. Keeper Gebbeken was al uitgespeeld en met een leeg doel voor zich produceerde Van der Werff een slap rollertje dat naast het doel belandde. Dat had helemaal fout kunnen eindigen als Jori Ebbinge 30 seconden later de gelijkmaker had gescoord. Nu moest Remco Vos zich strekken om het schot tot corner te verwerken. Beilen ging met 0-1 voorsprong de rust in.

De tweede helft toonde Beilen een toenemend zelfvertrouwen aan de bal. De ploeg van Robert Bos voelde dat de genadeklap kon worden uitgedeeld. Blessing van der Veen lanceerde een vuurpijl die net over de kruising vloog en diezelfde Van der Veen raakte even later de paal. Dyam Blaauw kon de rebound onvoldoende richting geven waardoor Bram Gebbeken net voor de doellijn redding kon brengen.

Uit het niets was daar plotseling de gelijkmaker van SC Erica. Mathijs Hartmann profiteerde van een paar misperen in de achterhoede van Beilen: 1-1. Beilen toonde echter veerkracht en eindelijk werd het overwicht in de lucht beloond. Tweemaal was Carlos van der Werff de aangever en achtereenvolgens Ronald Smit en Milan Bos brachten Beilen op een 3-1 voorsprong. Erica probeerde het nog wel, maar zonder overtuiging. De geelzwarten konden naar hartenlust counteren en de combinaties werden steeds dreigender richting Ericadoel. De apotheose van dit overwicht kwam helemaal samen bij de vierde goal van Beilen. Daar schieten woorden te kort. Kijk dat vooral terug op RTV Drenthe Onze Club!

Beilen mag nu in de volgende ronde van de nacompetitie aantreden tegen VV Sellingen komende zondag in het Groninger land tegen de Duitse grens aan. Een tegenstander waarvan meer mag worden verwacht dan eentje van de onderste vijf uit de tweede klasse H, maar de spirit in de ploeg is dik in orde.

Het schema van nacompetitie 2e/3e klasse zondag:

VV Sellingen-Beilen
Ruinen-Noordster